söndag, januari 29

Sådan dag...

.. Hade lite hoppats på strålande solsken där ute, men tji fick jag.

Så istället jobbar man såhär.



Det här är bara i testskedet ännu, därav garnnystanet.. 😁😁 Och det lite harmliga är att mitt soffbord har blivit rätt transportskadat, så tyvärr finns de lite blemmor här å där 😒

Testat lite olika saker nu, direkt light, "softbox", direkt blixt å diverse annat, inte riktigt nöjd med resultatet ännu. Men det är bara att fortsätta testa! Ett vitt lakan är ju nåt man ska införskaffa här så småningom oxå, konstaterade jag rätt fort.

Skulle gå igenom bilderna å köra dom genom redigering å se om ja lyckas förbättra nåt, men sen råkade jag se att moderskeppet har gratiskurs (tills sista denna mån!) om friläggning, å de e nåt jag fullkomligt suger på, så nu blir det att försöka lära sig det!

Om jag hinner å och ifall jag orkar, så blir det plättkalas här idag. Men var tänkt jag sku göra en supergod knackkorvsås oxå, så får la se om jag hinner och orkar med bägge.

Så att jo, sådant idag. Nu fortsätta med onlinekursen! 😎

tisdag, januari 24

Bloggstatistik....

.. längesen man kollat på det.

Brukar vanligtvis bara tryna hur många som läst per inlägg, eftersom de står på "ingångssidan" när ja skriver in bloggadressen. Men tänkte jag sku ta en titt på Google Analytics å se va det säger.


Såhär tyckte GA för dom 3 senaste månaderna.. ! Intressant att hesa toppar sådär rejält över jakobstad. Ganska förvånande.. ! Fast å andra sidan vet jag inte hur mkt man ska tro på vissa.. va ska man säga.. Alltså när ja kollar "Events nearby" på fejjan, så påstår de ju att jag är i tampere. Så jag vet inte hur mkt man ska lita på lokaliseringen...

Sen har jag på känn att det här inte är frågan om unika besökare. Åtminstone stapeln längst ti höger visar antalet nya besökare. Nåja, det där lägger jag inte ner för mkt tankar på inte. Även om man blir lite nyfiken ibland.. !

Såhär tycker bloggens egna statistik, tror man ska lita ännu mindre på den. Här valde jag "hela tiden", alltså sen jag började blogga på denhär adressen, å jag hade de facto runt 430 inlägg, så ... Heja mig? ;D


Sidvyerna som står där, torde stämma rätt bra överens med sidvys-räknaren som jag har på bloggen, tyckte den sa nåt om 17 tusen?

Om jag faktiskt har sådär många läsare från USA, så tycker jag nog nästan lite synd om dom. Jag har ju visserligen google translate på sidan, men vi vet ju alla hur bra det fungerar. Och det fungerar garanterat int bättre av att jag inte skriver helt korrekt svenska heller.

Nåja, de va nu lite såndär slö info, i brist på annat att blogga om idag. Så att sådant! :)

söndag, januari 22

Drama...

.. Ja jösses vilket drama jag fick höra i morse, utanför mitt sovrumsfönster.. !

Såntdär klassiskt fyllegräl med flickvännen ;) Även om de va lite tragiskt, så kunde ja inte låta bli att småle lite (usch va hemsk ja känner mig), men det var så himla typiskt. Det var inte ens lite mummel, utan jag hörde rätt tydligt å klart. Killen pratade i telefon med tjejen sin, så vet ju iofs inte då vad hon har sagt men.. Aaanyhow. Sådan väckning där halv 5 tiden i morse.

När jag själv hade kravlat mig upp ur sängen ett par timmar senare, å fått i mig min morronkaffe, så gick det inte riktigt som på strömsö. Massa teknik som beslöt sig för att jävlas med mig, men fick nog ordning på det mesta till sist.

Därefter... blev det firma. Hade bara tänkt plita ner lite små tankar i mitt anteckningsblock, mittiallt hade de gått flera timmar å 8 sidor skrivna. Ohooppsan.

(En kaveri bruk f.ö mobba mig när ja tar sånhära foton me telefonkameran hehe)

Man kan säga att de blev en liten studiedag. På ett sätt. Har skrivit ner nu alla objektiv som sku behövas (3 i praktiken), på en nätt liten totalsumma av ca 3800 euro. Nåja, det här beror förstås på om jag väljer serie I eller II på ett av objektiven, men priset skiljer rätt markant. Sku jag få införskaffat dessa 3, så sku jag ha ett rätt heltäckande område, typ ljusstarkt 16-200mm. Dessa då av canons egna, sen ytterligare ett Sigma till 120-300, så sku ja klara mig rätt bra. Det var dock lite i dyrare änden (varken Canon eller Tamron hade något motsvarande), så ett ca pris på 2800 euro.

Nå, efter objektivsnokande, så hittade jag annan matnyttig information så det blev lite mera plitande... å så lite mera.. å så ännu lite mera. Här sist satt jag å försökte lära mig det här med histogram, som förut har varit ett stort frågetecken för mig, men nu hade jag ändå såpass mkt kunskap i bakfickan, så jag kunde börja förstå innebörden av histogrammet. Eller ja, iaf få ett hum va de handlar om. Blir att börja omvandla det till praktiska övningar så småningom.

Lekte lite med högre iso tillika som jag testade histogramjuttun oxå, sku måst ta å kolla dom fotona hur dom blev. Ja, på kameran ser ju allt bra ut meeen. På sista fotot hade jag ison upp på 3200, å.. visst e de lite grynigt, men inte så man spyr galla direkt. Å ja får väl bara lära mig det som många fotografer säger, ibland får man helt enkelt acceptera lite kornighet. Det går t.ex att gå in å kolla på Emma Svenssons nyligen publicerade inlägg. Där ser man grynighet, å trots att Emma e frilansande så gör hon jobb åt Max Factor, Levi's, Gant osv... Så hon e väl kanske inte direkt nån "hobbyfotograf".. heh.

Jag tror det kan hänga ihop med att ju skickligare man blir desto fler "fel" tillåter man. Okej, man kanske inte direkt strävar efter kornighet på bröllopsfoton, men just i ovanstående exempel så gör det ju inget. Jag e lite av en tävlingsmänniska, å strävar hela tiden efter perfekt. Och blir oftast frustrerad då jag inte tycker det blir perfekt. Men tillika, om man ser på mina kunder, väldigt väldigt sällan, väljer dom de foton som jag tycker har varit bäst! Så smaken är nog definitivt som baken!

Vad jag däremot sku behöva, e att få välja ut typ 50 bästa foton, tekniskt, å ha nåt proffs å kolla på dom. Säg bara rätt å slätt vilket som e bra å vilket som int e bra..

Ack ja. Kom just in på en annan fotografs sida oxå, en fenomenal fotograf, priset för att få honom att komma å fota på ett bröllop var ju bara 3000 euro. Då visserligen för 8h. Men ändå!!

De e ju såndära gånger man funderar va man riktigt håller på med ;)

lördag, januari 14

To-Do...

... todotodotodo... tootttodooo..


Jo, de slirar lite sådär direkt från moronen, men va gör nu he ;)

Har börjat smaka på BuJo:ing lite lätt sådär å gör en massa listor. Min värsta/längsta lista e ju min To-Do lista, som konstigt nog blir bara längre å längre, å inte alls kortare som tanken var ;)

Nåja, vissa saker på listan är ju såntdär evigt återkommande som att städa å diska, men man kunde ju åtminstone få bort såntdär en-gångs-göra. Som att sortera pappren i mappen jag har på golvet framför tvn, kolla vilka papper jag ska ha kvar, å vilka som int ska va kvar! Så jag kan nyttja mappen till annat!

Satt igår å fundera om ja sku visp ihop en smörgåstårta, men kom fram till att jag har för mkt mat som borde ätas upp först, innan datumet går ut, så får väl se till nästa helg om det sku lyckas bättre då! Bara för att jag kan lixom. Min käre mor har nån fix idé att vissa saker går bara ti laga vissa tidpunkter på året. Tex äppelpaj går bara att laga till halloween. Så man kan väl säga att jag sådär vid 34-års ålder blir lite barnsligt rebellisk av mig, å vill laga dittan å dattan, för att jag kan... 

Nåt jag borde få gjort, men inte riktigt vet hur, e större "kontorsutrymme". Det börjar bli en aningens fullt på mitt enorma skrivbord nu när printern kom hit oxå. Sen att man har 2 högtalaren å en baslåda, samt en 22,3" skärm, gör ju inte saken desto bättre. I praktiken innebär det här lite kaos på skrivbordet, min kalender å mitt anteckningsblock ligger bägge på printern, mina normalstora fotopapper ligger oxå på printern, å mina A4 fotopapper ligger på baslådan. Vanliga utskriftspappren ligger på en golvhögtalare.

För att inte tala om mapparna jag har, vart tusan ska ja lägga dom? Jag sku behöva få in en liten smidig bokhylla av nåt slag mellan skrivbordet å väggen.. Höh. Fastna förstås på ikea-loppiset nu.. Men nåjo, det får vänta. Eller nån annan som har nåt bra knep?

Nåja, de börjar väl så småningom bli dags å ta itu me dagens To-Dos nudå :)

torsdag, januari 12

Bujo?

... Nån i min bekantskapskrets som har en Bujo?

Alltså Bullet Journal? Isåfall, VAR har ni hittat bra .. block? Blir lite irriterad då man försöker söka på nätet, på få ställen står det hur tjocka dom är, å ifall det är linjerade sidor eller vad, så känns inte sådär jättepeppande att försöka beställa efter en på nätet.

Nå, kanske det inte behöver vara en så tjock första gången, man sku ju kuna prova på en lite tunnare å se om de blir nån hit ;)

Tycker det är svårt överlag att hitta kalendrar man är 100% nöjd med, ifjol hade jag en modell, men tyckte den hade för lite skrivutrymme, så i år har jag en annan modell. En som har en dag per sida. Känns helt ok, men då saknar man ju veckoöversikten istället... Så.

Har suttit å googlat massa inspiration för en Bujo, försökt skriva upp lite va jag sku tänkas vila ha med. Till saken hör att jag är inte speciellt kreativ av mig, så mina sidor blir nog knappast lika spännande å fina som många andra är.




Där va typ 3 exempel på väldigt kreativa å snygga Bujos.

Nåjo. För firman sku de här va rätt bra, så man sku ha nå konkreta mål (tänkte nästan skriva kreativa mål, men nåjo, de sku ju kuna vara de å, hehe)..

Beslöt mig för att den här helgen låser jag in mig å stänger av telefonen. Ish. Det brukar resultera i att jag e ut å ränner halva lördagen åtminstone... *himlar me ögonen*.

Har försökt få lite ordning på Torpet så jag int har allt att göra på helgen, men då de har överlag varit lite hektisk vecka dehär. Sovit dåligt vissa flera nätter på raken, vilket resulterar i att man e ganska lagom trött när man kommer hem från jobbet.

I köket måste jag nog göra nån radikal ändring, det går inte så som jag har det nu. Fick nya vinglas från ikea, 12 st, å jag vet inte vart jag ska lägg dom :S Dessutom är dom rätt höga, å många av skåpen har låga hyllor, sååå... att jooo. Vinflaskställningen tycker jag oxå är helt ivägen, tar upp halva utrymmet på arbetsbänken, men.. Äh! Det får jag kolla på i helgen sen..


måndag, januari 2

Årsresumé..

... i form av en lista.

1. Beskriv 2016 med 3 ord:
-Händelserikt, normalt, omvälvande

2. Största händelserna år 2016?
-Startade By JoA, träffade han och PTM <3 Ja å flytten förstås! Å så skaffade vi ju C oxå! 


3. Vad önskar du att du gjort mer? 
-Gått ner i vikt ;D Å varit mer social. Och ja förstås fotat mer å utvecklats mer som fotograf. Och träffat Anna å Marie mer!Å ridit Fanttis mer! Haha, nu börjar de bli mkt här! :D

4. Vad önskar du att du gjort mindre?
-Gått upp i vikt ;D Å int sovit så mkt.. Fast det kan jag inte göra så mkt åt.. e man tröttis så e man...

5. Bästa boken i år?
-Inferno!

6. Träffade du några nya människor?
-Hmm.. ja? Gjorde jag? Jomen jovisst förtusan, träffade ju alla nyisar på PTM som jag inte träffat förut juh! Och många andra som inte är på bild! 


Många av dom här har jag inte träffat förut! Min älskade andra familj <3 

7. Största misstaget?
-Tror inte jag gjorde nå desto större misstag? Inte nåt som fastnat på minnet iallafall.. 

8. Vad spenderade du mest pengar på?
-Förmodligen garn ;D 

9. Gjorde du något 2016 som du inte gjort förut?
-Ja, det var väl kanske att resa själv med husbilen? Tror det blev 2 resor? PTM och PTS :D 

10. Vad kommer du att sakna från 2016? 
-Int vet jag om jag direkt kommer att sakna nåt. 

11. Vad ser du mest fram emot 2017?
-Det är nog helt klart PTM. Bästa helgen på året! Och att få mera rullning på firman, utvecklas!

12. Höll du något av dina nyårslöften?
-Det tror jag inte? Jag minns att ett var iaf att läsa mera, å det har jag definitivt inte gjort ;D Men dom andra nyårslöftena minns jag inte. Brukar ha såndära roliga som man gärna vill uppfylla... ! 

13. Vad är du mest stolt över? 
-Firman förmodligen.. ! 

14. Vad tänker du göra annorlunda nästa år?
-Int vet jag direkt om jag kommer att satsa på så mkt annorlunda, men, förstås utvecklas inom fotograferingen, försöka bli bättre människa genom att tänka mer rationellt :) 

söndag, januari 1

Gott nytt år.. !

I sedvanlig ordning så sov jag mig genom nyåret. Kollade lite memories på fejjan här tidigare, å såg att jag nog sovit mig genom flera nyår ;)

Igår var det soffläge hela dagen, hade varit vaken ti halv 1 (!!!!) på natten å förstås vaknat 6 på moron, så man var ju sådär lagom pigg. Efter "9ans kaffe" hade ja tänkt sova ett par timmar på soffan, men kollade en så spännande serie så... jag somna aldrig, utan låg där tills halv 8 på kvällen då jag hade sett alla avsnitt. Skam f.ö riiiktigt bra serie! Diggar man Gossip Girl å Awkward, så diggar man denhär serien oxå! Den ÄR precis så bra som alla säger!

Nå hur som hafver, halv 8 kravla ja mig upp från soffan i hopp om att kvickna till, men halv 9 insåg jag att jag fick ge upp, så kasta in en Duact så man sku få nå luft å gick å la mig. Sov sådär vackert till halv 8 morse!

Så nu sitter man här med moriskaffe, inte helt 100%, men betydligt piggare. Ryggen sku vila mörda mig efter att liggande.. ! Det blev mao inte så mkt gjort här igår. Men idag lär det bli iaf! Väntar nu mest på att folk ska börja vakna till här i huset så man vågar börja röra sig. Det heter väl kl 06, men brukar nog vänta till 9 på helgerna åtminstone.

Mina planer för idag är att få lite omrumsterat i köket, jag har vissa grejjer på fel ställen. T.ex medicinerna. Å nå plastpryttlar. Så det blir nog att försöka få nån sorts bättre ordning där. Medicinerna har jag haft i "kaffeskåpet", men de resulterar i att ja lyfter ner lådan på ugnen varje gång jag ska ha nåt, å dit lämnar den sen. Irriterande. Dom måste vara mer åtkomliga.. !

Ytterligare hade jag tänkt försöka få färdigt så långt, så jag t.o.m får nålat upp gardinerna i alla rum, böckerna på plats, å om jag e riktigt flitig, börja sortera mina mappar. Alltså egentligen hinna med sånt som ligger långt ner på prioriteringslistan. Skrubben är ett sånt exempel.. ! Sladdar ti datorn. Nu just har ja bara en skarvsladd så ja får datorn, skärmen å högtalarna ikopplade, således inte mina externa hårdskivor.

Nå om int annat, om ja inte hinner få färdigt allt idag (blir det nånsin färdigt?) så e de ju lite längre helg nästa helg.. !

Nåja, nu börjar nog klockan närma sig så mkt 9 så jag vågar börj på, dessutom har jag hört livstecken från nå grannar, så nu jävlars! :D Go moron å gott nytt år! :D