onsdag, augusti 31

Listor...!

Fick lust att fylla i lite listor som omväxling! :) 

Hur gammal är du?
-34, eehk! Herregud, e ja så gammal redan?! 

Hur gammal känner du dig?
-Beror lite på vad det gäller. Eller nä, är nog rätt ung i sinnet, men det hör till min mentalitet att alltid vara lite på gång, gilla äventyr, å vara lite halvt spontan. Om nu de räknas som att vara ung? Farsan sluta bralla me bilen när han var där 50-55 års ålder, så jag har ju några år på mig ännu att vara barnslig ;) 

Vart bor du?
-Jakobstad

Vad har du gjort idag?
-Jobbat! Började med att seglivat kravla mig ur sängen (att man aldrig kommer sig iväg i säng i tid), hinka i mig en halvliter kaffe (ungefär), åka iväg på jobbet, fixa lite med Lilla Röda, åka hem, käka, å nu sitter jag å "kontorsjobbar" ... Hehe.. dvs fyller i en lista på min blogg :D 

Sommar, höst, vinter eller vår, vilken föredrar du? Varför?
-Sommar, för det är varmt, man blir brun, de e skönt, alla e lättklädda. Hösten, för den har så otroligt vackra färger, man blir lite vemodig dom få återstående varma sköna dagarna. Vintern, -15, massor med snö å strålande solsken, lovely! Våren, det spritter i kroppen, man får börja känna värmen i ansiktet, det droppar, första torra asfalten, ojoj. Alltså gillar jag alla årstider. 

Är du beroende av något?
-Kaffe, cigg, förmodligen e jag nog beroende av juice hehe

Var i världen skulle du vilja befinna dig just nu?
- I armarna på en viss person, höhö ;) 

Vad är du på för humör just nu?
-Typ alla moods som går att ha, beroende på va ja tänker på för stunden :D Nämen, kanske mest trött å glad, som alltid! 

Vilket är ditt favoritgodis?
-De mesta me caramel smak gillar jag nog. Fast jag äter inte godis så tökelt. 

Är du en morgon- eller kvällsmänniska?
-Morgon! Utan tvekan! Börjar man jobba 7, å frivilligt stiger upp mellan halv 5 å 5, då kan man inte förneka att man är morronmänniska! 

Har du blivit sydd någon gång?
´-Ööh, jo väntas nu *räknar*, 6 gånger. När jag var liten å en trottoarsten anföll min panna, då fick jag 2 stygn. Sen 3 gånger i halsen, ett "boobjob" å en gång i armhålan. Allt pga konstiga knölar!

Vem gjorde senast något extra speciellt för dig?
-Hur speciellt ska de vara? Nå, jag måste väl säga Marie, hon e fenomenal på att hitta på riktigt oväntade överaskningar! Genomtänkta sådana :D  

Är du blyg?
-Det beror på den andra personen. Oftast är jag en "iakttagare", dvs är man i grupp med lite halvkända människor, så är jag ganska tyst av mig. Är jag i en grupp med goda vänner, så får ingen annan en syl i vädret haha ;) 

Vad heter du i andranamn?
-Maria

Vill du gifta dig?
-Antagligen. 

Har du något smeknamn?
-Hanna är nog det som används mest här... Bluzz å Bu på åland! :)

En annan lista!

1. Har du ett namn som bara din familj kallar dig? 
-Nope

2. Har du någon ovanlig/konstig vana? 
-Inte vad jag kan komma på sådär på rak arm. Inte vana iaf.. Tror jag?

3. Har du några konstiga fobier? 
-Jag e infernaliskt rädd för fiskar... I shit you not. 

4. Vilken sång älskar du i hemlighet och sjunger när ingen hör? 
-Sin with sebastian är en iaf hahaha ;D

5. Vad stör du dig på hos andra? 
-Inget generellt, eller ja, översittare "jag-vet-bäst":are.. 

6. Har du några nervösa vanor/ vad gör du när du blir nervös? 
-Spyr.... :S

7. Vilken sida av sängen sover du på? 
-Vänster sida om man ligger i sängen.. 

8. Vad var ditt fösta gosedjur och vad hette det? 
-Dom första jag minns namnet på var kalle å dino! Kalle var en rosa kanin å Dino var en blå hund. Bägge köpta från Fennia, båten alltså. 

9. Har du något som du ofta säger åt andra att göra men aldrig gör det själv? 
-"To ska göra som ja säjr, int som ja gör!" Hahah! Nånej, int kan ja komma på nåt sådär på rak arm... Jag kan säga åt unga "börj fan aldri röka!"

10. Vilket håll står du åt i duschen? 
-Ööh? 

11. Vilken är din favoritmat som är "dåligt" men du älskar att äta det iaf?
-Hmm, nu råkar jag ju vara en såndär som älskar husmanskost å sallader/grönsaker å sånt, så de värsta e väl kanske grillkorv då? 

tisdag, augusti 30

Plastic Fantastic vs Bjässen.

... Jaa-a. Nog är det skillnad på 145 euro och 1000 euro ;)

Plastic Fantastic aka Nifty-Fifty aka Canon 50mm 1.8, är nog värt sina 145 euro, meen.... Nåja, jag ska inte döma ut det ännu, det är jag som verkligen inte har lärt mig använda det ;)

Det kräver så himla mkt mer, eller snarare, annorlunda tankeverksamhet för mig. 50mm är 1.8, Bjässen är 5-6.3. Så jo, det är stor skillnad.

Testkörde nifty vid spituholmen igår, kändes ju nästan som att ja fick stå framför/på/under/bakom hojarna för att få till nåt, men de jag noterade att med nifty kan ja hålla kameran rätt väg lite oftare. Det är ju lite mer "vidvinkel".

Fick till några helt ok bilder igår, men som sagt, mkt träning för mig ännu innan dom blir riktigt bra. Å motocross-säsongen e ju inte så länge till :/ Men med tanke på hur länge de tog mig innan jag lärde mig Bjässen, så lär nog de här ta en stund oxå ;)

Det knepiga är hur tusan ska ja lära mig tänka rätt varje gång ja byter objektiv? Eller ja, när ja la på Bjässen en stund igår, så gick de ju nog per automatik, men sen när ja la på Nifty igen, så fick ja börja tänka till :S

Fick omedvetet till lite rörelseoskärpa oxå, å de e lite skit att det var omedvetet. För nu har jag rållat bort mig i tankeverksamheten..! När jag dessutom fick nåt med Bjässen som var rörelseoskärpa, om även väldigt lite, så vet jag inte riktigt var felet var.

Kameran bråka lite igår, vet inte va som felas den, men de händer inget när ja trycker på knappen. Skitirriterande! Har nog läst att knapparna i sig kan gå slut, men vill ju inte tro det ;(

Nåja, bara att träna mera! Här kommer lite andra skillnader mellan Nifty å Bjässen, notera t.ex viktskillnaden ;)


söndag, augusti 28

Höjden av irritation...

... jag e så fruktansvärt arg, så jag håller på spricker.

Igår var det perfekt väder för att sitta inomhus å dona med firman. En hel del datorjobb som ska göras, virka å kolla lite på mönster till annat smått å gott som ja tänkte börja tillverka.

Nå, vad händer? Joo, satt mig ner i fåtöljen å sku se på netflix å sticka lite, känner att de spänner till lite i ryggen, försöker ändra ställning, blir bara värre å värre, sätter mig i kontorsstolen å sen brakar helvetet lös.

Får sån (ursäkta mitt språk) satans jävla helvetes muskelkramp i bröstryggen, så jag kan knappt andas, högra armen domnar direkt, både ulnaris å andra nerven har åkt i kläm, kan varken sitta, stå eller ligga. Kastar akut in en 4mg sirdalud (tackfan för att ja fick starkare muskelavslappnande), å försöker överleva 15-20 minuter. Det var så jävligt, så jag var fem före att gå ner å säga att nu får dom nog ringa efter ambulansen.

Nå, det börja släppa såpass mkt sen så jag iaf kunde lägga mig ner.

Å jo, jag vet att man inte ska ligga när man har fel i ryggen, man ska röra på sig, men då jag inte ens kan gå nerför trapporna eftersom jag inte kan se så långt neråt :S Vilar en hel del nog, för då lättar det, å sen försöker jag röra på mig då jag e uppe.

Ganska sjukt ännu idag, men ingen kan iaf klaga på min hållning, sitter som man sku ha en käpp uppstucken nånstans.. Nackdelen är ju att nu spänner man musklerna på ett sätt som dom e ovana med, så... Do the math.

Det enda som är en fördel med dethär, e att jag har inte känt av nacken åtminstone sen de här slog till. Så de e lite som de sku ha förflyttat sig.

Men det är just det, jag blir så infernaliskt förbannad då ja inte kan syssla med firman, speciellt då jag beslöt mig för att inte fara till Tuuri i helgen! Jag har lixom ingen ro att bara ligga stilla å se på film, utan att ens göra nåt nyttit tillika.

Sku dessutom ha behövt ha planeringsmöte med Marie igen, men hur bra tror ni de går då? Då jag knappt kan köra nånstans.

Jag vill lixom att de här ska bli såpass bra nu, så jag kan börja jobba igång ryggen ordentligt! Men när jag fan int vet hur mkt jag vågar ta i nu, när allt har varit såhär trasigt! Jag vet precis vilka övningar som behöver göras, vad de e jag måste stärka upp, men som sagt, inte vågar jag gå å röra nåt, när man inte kan sitta i en fåtölj i 15 minuter utan att gå sönder!

Jaa-a, jag blir så arg.

lördag, augusti 20

Vid liv...

... iallafall nästan.

Har hållit dom flesta uppdaterade via fb, men tänkte dra den längre versionen här.

Söndamorron hade jag lovat marie att komma med som lite hjälpreda ti esse då hon sku dit med semppa på nå såndär skoljuttu (..ish), å i bilen på väg dit så kände jag redan att jag började få huvudvärk.

Tog en burana 400 som jag nu råkade ha med mig i väskan, å de va helt okej en stund, men sen började det bulta på igen. Vi var väl tillbaka i stallet typ halv 1 tiden nånting, å vi drack 2 kaffe, å sen insåg jag att nu får jag nog fara hem.

Kasta in 1600mg värkmedicin som läkaren gett rådet att jag ska göra om ja börjar känna av migrän. Gick å la mig förstås, eftersom den mängden däckar mig totalt, vaknade upp några timmar senare, ingen förbättring.

Minns inte om jag spydde då redan på kvällen eller hur det var. Nå hur som helst, sov vidare, månda morron klarade jag av 10 minuter i upprätt läge så spydde ja första gången, så de var bara att ringa till jobbet å säga att dehär lyckas inte. Fortsatte sova å spy om vartannat, var till massör, tisdan ingen förbättring så ringde sjukhuset då.

Fick bokat tid till 10:20, men det hade blivit nåt missöde, så jag hade blivit bokad ti bennäs. Hrmpf, bara å traska över ti jouren, eller snarare kräla, för jag kunde inte gå rättupp, spydde dessutom när ja kom ti sjukhuset. Fick lägga mig ner i en säng, å sov från å till. Först testades de me voltaren å norflex direkt i ryggen, sku vänta 2h för å se om det hjälpte - ingen förbättring. Sen gjordes de grundliga neurologiska tester å ögonen lystes å fan å hans mormor, så kom dom med sirdalud å tramal i tablettform. Blodprover togs å blodtrycket mättes, som hade varit lite väl högt innan jag fick första medicinerna. Även nackkrage testades, men den jag fick var inte till någon hjälp, den var för liten å för mjuk.

Då blev det en aningens bättre. Vid kl 16 byttes det läkare å han pratade om typisk nackspärr. Hmm, har haft nackspärr (om nån minns när vi sku va tärnor när vi gick på femman?), så vet nog vad det är.. "Backlasta-nacka" som det talades om. Nå, tidigare läkaren hade övervägt att lägga in mig på nån avdelning, men vid det laget var jag så himla lullig å borta å tyckte det var lite bättre, så läkaren för kvällen tyckte jag sku få åka hem. Sirdalud 4mg på recept dock.

Onsdagen så blev det sirdalud + burana 4 gånger på ett dygn, mera än så våga jag inte ta, å kände att det blir fan inte bättre. Det var bättre sålänge medicinerna verkade, men såfort de släppte, så var samma helvete tillbaka igen.

Torsdan åkte jag in igen, fick ett eget rum denhär gången, tackolov, så de blev lite tystare, hade vid det här laget även blivit ljuskänslig. Från början av veckan hade jag bara varit himla ljudkänslig å kunde inte avgöra hur långt ifrån ett ljud var. Alltså tex om morsan stod i tv-rummet å snacka med mig, eller 1m bakom mig. Plus allt susande å bultande.

Sov från å till då oxå, med tröjan över ansiktet, å en 3e läkare, ung sådan, kom å gjorde samma neurologiska undersökningar å, okej, jag kan ju förstå att hon oxå vill kolla å inte bara läsa tidigare läkares anteckningar. Men när hon sen började prata om norflex å voltaren så höll jag på ge upp! Bad om att inte få sprutor igen, eftersom det tar så helvetiskt ont att få norflex injektioner (har ännu ett handflatsstort område som jag e utan känsel på), så fick bägge + nåt annat i tablettform. Näpp, ingen förbättring då heller.

(Ja, just de ja, i början av veckan, sön-tis så gick det helt okej sålänge jag låg ner, då mådde jag relativt bra, sen på onsdag fungerade de inte det längre.)

Det hjälpte såpass att de kändes helt okej när jag låg ner, men såfort jag satt mig upp på sängen så höll huvudet på att explodera.. Å det var ingen smygande smärta som kom, utan det blixtrade till i hela huvudet så man trodde fan ögonen sku ploppa ut.

Nå, 3e läkaren då konstaterade att "Vi måst ju som stäck åv denhär värken nu!" å det tackar jag fan för. Så det blev kortison + anti-illamående + koksaltlösning i dropp då, å efter halva flaskan så kom hon in igen å jag sa att det kändes helt okej liggandes, testade sätta mig upp, å det var kanske en aning bättre. Dom hade lagt på rejält med fart i droppen, så det kanske inte hade hunnit verka till fullo ännu. Förstås blev ju kl 16 då oxå, så de bytte läkare igen.

4e läkaren var Olga Ukkonen, å då var det ord å inga visor! Plötsligt kom blodprovstanten in, å när hon höll på, så kom nästa sköterska in me en maskin å de blev lixom full rulle! Tror blodprovssköterskan tömde halva mig på blod, medans hon andra börja koppla ur droppen som då var färdig, å börja förbereda maskinen å sa att dom ska ta hjärtfilm på mig. Hon sa att Olga hade även ordinerat magnetröntgen av nacken å hjärnan.

Hjärtfilmen gjordes å hon sa att hon sku bara höra med Olga så sku hon kom med rullstol å kör upp mig ti röntgenavdelningen, men Olga kom å snacka med mig före å vid det laget hade värken gett med sig såpass av kortisonet så jag kunde sitta upp å faktiskt kände mig piggare! Vi diskuterade dittan å dattan, hon frågade va de var för dag, å jag blev så förvirrad av frågan i sig, så vi bara börja skratta. Men jo, ett såntdär test för att kolla att jag hängde med ännu.

Iom att det är så himla sällan jag har migrän, så tyckte hon att magnetröntgen kändes onödigt, hade jag haft flera gånger i månaden hade det funnits skäl till att göra det, men då det är knappt frågan om en gång i halvåret. Om ens det. Mina migränanfall e oftast sådär så de sticker i ögonen å jag har "rejäl huvudvärk", å mina 1600mg värkmedicin + några timmar sömn reder upp det.

Hjärtfilmen hade tagits för att kolla att det inte rörde sig om nån propp, däremot hade jag lite störningar, men inget att oroa sig över! Som sagt, ord å inga visor med Olga! Blodprovet var helt okej, ingen förhöjning på sänkan, leukocyterna var lite förhöjda, men om jag inte missminner mig, så har jag alltid haft lite höjning på leukocyterna. Sen var det nå andra prover oxå som var utanför referensvärdena, men dom berodde på vätskebristen!

Under dessa dagar hade jag knappt fått i mig mat på 3-4 dagar, som andra äter på en dag!

Oerhört glad å tacksam över den hjälp jag ändå fått, så ringde jag hem å sa att papsen får kom efter mig å hans första kommentar när jag öppnade bildörren var "-du kan ju åtminstone håll upp huvudet nu!"

Fredagen ännu tog jag det riktigt lugnt, var på massage igen å satt i fåtöljen där nere å kollade hästhoppning. Har haft svårt att sitta vid datorn, idag, lördag e första dan som jag kan sitta lite längre, även om ja känner att det inte är riktigt ok. Så såfort jag e klar me dehär inlägget så lär ja gå från datorn ;)

Fortfarande öm å börjar lätt spänna mig i axlarna igen, så har käkat 2 st burana 400 idag, lär nog kasta in en lite starkare värkmedicin som Olga hade skrivit ut åt mig när jag går å lägger mig. Måste ändå börja röra på mig lite, så jag kan jobba på måndag, så de inte blir så pang på.

Så man kan minst sagt säga att det har nog varit en riktig helvetesvecka dethär. Aldrig nånsin har jag varit med om nåt liknande. Har en gång haft ett sånt migränanfall så jag var likadan, sov å spydde, men då var det frågan om EN dag. Sen var jag lite halvtrasig dagen efter, men kunde iaf leva normalt. Men seriöst, 5 dagar? Trodde nog fan det här sku ta knäcken på mig helt ärligt.

Det funderades på borrelia å t.o.m även sorkfeber, men tror int det blev testat för nåndera. Borrelia kan det mkt gott å väl vara, eftersom jag plockat bort en fästing av doggen å har själv legat å solat i samma gräs där hon fick fästingen. Vet att på åland sku dom int ens ha funderat, utan tagit borreliatest direkt.

Nej nu känner jag att de e dags att gå från datorn! :) Tyvärr mkt foton som borde skickas å redigeras, men har meddelat dom som beställt att de kommer att ta lite tid, iom att det här blev sådär nu :/

torsdag, augusti 11

Snabb update...

... före jag somnar!

Seriöst, har nog nå flunssa i kroppen, okej har haft sjuk hals i 2 dagar, men ja tammehoooligomoron sover ju bara..! Int e jobbe tungt eller nånting sånt, men så sjukligt trött konstant. Sover som fan klockan runt, å orkar knappt ändå...!

Nåja, såläng de inte blir värre än såhär så överlever jag, tar bara lite jäkligt på humöret.

Beställde efter ett nifty-fifty nudå, så i moron senast kl 16 så sku de bord va vi posten. Sen när de e hämtat så bär de av ti härmä nästan direkt på power truck show. Är sådär mellan varven riktigt taggad, men sen så emellanåt så sku ja bara ha lust å skita i det. Vädret verkar ju inte direkt så lovande, så få se om man ens lyckas knäppa några kort. Det var ju för den här helgen (bl.a) som ja nudå beställde efter nifty för "egna pengar" iställe för att vänta tills jag hade tillräckligt på firmakontot. Och nej, de e fusk att flytta över pengar! :P

Nå, hur som hafver så kan jag erbjuda lite bredare spektrum av fotografering nu tackvare dehär objektivet. Sen e frågan vad som blir nästa, om jag satsar på de där 2200 euros, eller om ja tar nåt "där emellan" så att säga. Den som lever så länge får se.

Sku kanske borda satsa i akkuna å batterigrepp före... Hmm. Nåja, som sagt, den som lever så länge får se!

By JoA kanske expanderar här oxå så småningom, dels ponnisarna, men så har jag lite annat i åtanke oxå. Vettefan när man ska hinna me allt haha. Kommer nog åtminstone att fyllas ut en hel del på ändringsanmälan iaf, better safe than sorry. I samband med eventuella expanderingen, så kanske de kommer upp en hemsida oxå :)

Så att sådant är läget just nu :)

tisdag, augusti 2

Sprickfärdig zombie...

.... sådär ifall ni möter mig på stan, å tycker jag ser lite konstig ut.

Jag vet att Marie vet exakt denhär känslan, de där när man har sån grym inspiration, tusen miljoner triljoner idéer å funderingar (så till den milda grad att man får skriva ner allt man tänker), men.... man håller på somnar.. sittandes.

Exakt den feelisen har jag nu. Det brukar resultera i att jag sitter i 3-4h å inte får något gjort öht.

Är ofantligt trött, lyckades nog vända dygnet lite fel väg (sista helgen före semestern, ironiskt nog), så har hittills sovit tills klockan ringer, vilket inte är populärt. Vaknar hellre av mig själv, för då e jag utvilad.

Har inte hunnit/orkat virka/sticka för eget bruk, d.v.s bara för att få göra det, på en halv evighet, så tänkte faktiskt ta å påbörja ett nytt ufo idag. Nej, jag ska inte virka ett ufo, ufo = UnFinished Objects. Har väl en triljon av såna oxå. Evighetsfilten är ett ufo!

Redigerade foton hela kvällen igår efter jobbet, blev klar sådär nippa nappa före läggdags, så idag tänker jag spendera kvällen "på mig själv" s.a.s. Har nog en hel del foton ännu som ska gås igenom, ca 500-600 nåt, men har inte så många köpare på dom, så de e nog ingen panik.

Här e oxå nåt jag borde ta itu med. Nångång. Garneringen. Sortera garnet å .... fundera ut vart tusan allt ska rymmas?!



Nej tusan, nu orkar jag inte tänka längre. Försöka hitta nåt garn till det ufo jag tänkte påbörja, å så spark igång en film. Jeps. Kontoret stänger, så gonatt!