fredag, april 29

Long time, no skåda.

... Det kan man väl börja säga.

Har varit sjuk, riktigt ordentligt sjuk, och inte helt tillfrisknat ännu efter 2,5 vecka. Feber som varit över 39 grader (som jag inte har haft sen jag gick i lantis... feber öht e väl 2-3 år sen jag hade?), riktigt extrem hosta, å lite annat smått å gott. Snorig har jag inte direkt varit, så skönt att man åtminstone slapp det. Däremot hostan hänger kvar, vissa dagar bättre, vissa dagar sämre. Ibland på nätterna får jag såna hostattacker, så jag knappt hinner andas emellan.

Lyckades smitta både kära mor (som iofs inte har nåt immunförsvar nåmer) å farsan, morsan fick lunginflammation (ännu pågående), å farsan har haft feber å sjuk hals.

Orken har väl varit det mest påtagliga (eller nåja, beror på vilken minut man frågar mig.. ), vissa dagar har det varit extremt tungt på jobbet, å jag har fått sitta å flåsa ut efter att jag tömt en roskistunna..! Vissa dagar har det gått riktigt enkelt.

Gick ner över 5 kg oxå på denhär tiden, men visst, ingen matlust på en vecka, mådde illa å var yr å vinglig - vem fan vill äta då? Börjar återgå till normal matmängd nu (tackolov, behövs ju för energin!) men vikten fortsätter rasa, så de e rätt skönt :) Den stog stilla rätt länge, så de var skönt med ny fart nu. 20 kg till, så har jag nått matchvikten! :D Nåja, tveksamt att jag når den med min nuvarande situation, tror nog det krävs förändringar i träningen för att nå det sista.. ;)

Nåt som irriterar mig är att jag tydligen inte ännu heller e registrerad i förskottsuppbördsregistret. 6 veckor sen nu! Grrr... Det sätter lite käppar i hjulen för mig nämligen. Frågade Sanna om mina priser ska innehålla moms, å hon behöver kolla upp det genom registret, men när hon int kan kolla upp det, så kan hon ju int säga varken bu eller bä åt mig, å jag kan inte sälja nåt förrns jag vet! Riktigt irriterande...! Å andra sidan har ju alla tävlingar hittills måsta hållas inomhus pga det härliga väder vi haft, så jag har varit lika tjurig över det. Å tredje sidan, så har jag nog inte haft nån ork heller när jag varit sjuk... !

onsdag, april 13

One step closer...

.... and babysteps ofc!

Fick en aha-upplevelse här nyligen. Dels lite i helgen, men dels oxå lite igår. Måste medge att det är oerhört förvirrande med ett ljusstarkt objektiv, rent tankemässigt.

Vi ska se om jag får det rätt nu. Om jag som exempel vill fota en människa inomhus, så behöver jag dra upp ison, let's say till 2000. Aperturen på 2.8 (som exempel då.. ju lägre siffror = desto mera ljusinsläpp).

Då får jag såndär lagom trevlig suddig bakgrund, men det skarpa området är alldeles för litet. Istället måste jag höja ytterligare på iso (i mitt fall praktiskt möjligt jo, men det blir kornigt, se bilden!)


...Och sen... nu till det knepiga, måste jag höja på aperturen, för att få ett bredare område som e skarpt.


Här är just det problemet. Högt iso, i detta fall så torde kornigheten vara okej (har inte granskat desto närmare), men ser ni var 1) fokusen är? 2) hur litet de skarpa området är? Fokusen och det skarpa området är på dom vita hårstråna mellan ögonen. Vilket är alldeles fel. Fokusen ska ligga på ögonen, och i det här fallet, de högra ögat. Helst hade jag fått bägge ögonen skarpa, alltså ett större område som e skarpt och då sku jag ha måsta höja aperturen till 4-5 nånting. Vilket medför att bilden blir mörkare, betydligt mörkare. Detta foto e taget med 2.8 och jag tror faktiskt jag hade ison på 2000.

Här e samma bild före redigering.


Det är den där förbannade matematiken, ration between dom olika faktorerna som jag försöker lära mig. Och det är bannemig knepigt. Jag vet vad dom betyder (bara det i sig tog ju mig 1 år å lära mig skillnaden på), men att sen få rätt ratio, det är ganska knepigt.... Och därför blir jag ännumer förvirrad med ett 2.8 objektiv, när jag e van med min 4.

Nåja, skam den som ger sig, det är redan ett framsteg att jag börjar få aha-upplevelser! Dessutom har jag testat lite på tv-läget, 95% av gångerna kör jag på av-läget, men tv är en hel ny vetenskap för mig.

Här är oxå orsaken varför jag SÅ längtar efter nya kameran. Eftersom både Tuulia å Vaasan Urheilukuvaus var på samma tävling, så har jag snokat lite på deras inställningar. Bägge hade fullframe kameror som klarade av höga iso-tal utan kornighet. Tuulia hade ison på 5000 och VU hade ison på 4000. Min har inte ens högre än 3200 :S Och upp till 12800 på extended, å de vettetusan hur man ens använder sig av. Nya kameran klarar 16000 och extended 51200. Så där e en väsentlig skillnad. Jag vet inte om jag klarar av inomhus ändå utan ett ljusstarkare objektiv, men troligtvis klarar jag mig med ett 2.8. VU hade ett fast objektiv, 135mm och 2.0 på ljuskänsligheten (okej, VU hade 2 kameror å 2 objektiv, men iaf på det foto jag kollade). Priset för den linsen hittade jag inte, eftersom den tydligen inte finns kvar, men t.ex ett 200mm 2.0 kostade ca 6000 euro.

Nåja... En vacker dag....!

söndag, april 10

For the very first time...!

... Så ska jag försöka mig på en seriös fotografering inomhus!

Har lånat ett 100mm 2.8 av en polare, å jo visst, risken är stor att 100mm blir för kort, beror helt på hur E-purs manege ser ut å var hindrena är placerade :/ Men det var de enda 2.8 han hade :/

Dessutom lånade jag favoritlinsen 70-200 4L. Allt som har L efter sig så ger en nästan orgasm. Canons lite mer påkostade objektiv, men tex just 70-200 4L har kommit ut i en nyare version, så därmed e dom relativt billiga nu. Begagnat kan man hitta för 300-400 euro! Å andra sidan upplyste en annan vän mig om att man ser ut som en noob om man har äldre versionen :P (Och prisskillnaden på dom 2.8 L objektiven jag sneglat på var 1400 euro vs 2200 euro...Så att...)

Jag hoppas på att få till några riktigt fina utomhus-situationsbilder, måste ju passa på när man har det objektivet till förfogande. Å andra sidan kommer jag att ha bägge ända till nästa helg, då jag ändå sku ha lånat 2.8an för inomhusdressyren vid jpr.

Så att jo, snart blir det att börja packa ihop sig å bege sig iväg till seinäjoki :) Har googlat mkt på just inomhustävlingar å objektiv, å många använder sig av 2.8, så i teorin borde jag ha en chans att få till nåt vettigt. Sen var det ju de där med längden då :/ Men det kan man omöjligen veta på förhand..!

157 starter + klubbklassen var det idag, så jag hoppas jag får låna ett strömuttag, för mina akkun kommer int å hålla för hela dagen! Nåja, kommer nog inte att vara där hela dagen heller, sista klassen var bekräknad att börja 17:20 eller nåt sånt, å man ska ändå ha i minnet att det tar 1,5h att köra därifrån. Insåg dessutom att det tar för länge å spara till nya kameran, så jag får nog investera i ett batterigrepp till 50Dn å ett par extra batterier :/ Visserligen har jag hittat så china-china, så jag får 1 grepp + 2 batterier för ca 80 euro. Å med batterigreppet får jag in vanliga AA-batterier i nödfall... så då ska man väl klara sig?

Ja-a, det blir minst sagt spännande idag! :) Vi ska hålla tummarna att jag lyckas få till nå som e säljbara!

torsdag, april 7

Finally!!

..Som jag väntat..!

Sa åt marie "nästa tisdag då e de 3 veckor tills firman e igång", för att patent- och handelsregistret säger att det tar 3 veckor. Själva firmaregistreringen går på ett huj, men som sagt, de e dom där som trögar lite. Nå, for in på ytj.fi å namnsökte bara på skoj då, å tammegomoron, där sto de fint By JoA och fo-nr! Tjoho!!

IDAG hade den blitt registrerad! :D

Så nu har jag fått ändra kuvat (nya adressen är byjoa.pic.fi), fixat en gmail (picsbyjoa [a] gmail.com), eeh, "releaseat" fb-sidan (facebook.com/picsbyjoa), kommer inte på va det heter, men skapade sidan för ett bra tag sen, men kunde inte riktigt gå ut me de officiellt då jag inte visste med namnet.. Ändrat insta till byjoa och t.o.m beställt visitkorten nu! :D

Nu väntar jag ett mail från sanna, å sen kommer jag väl att finslipa prislistan oxå. Så börjar det mesta vara på raden då :) Iaf sådär långt! Sen gäller det bara att försöka förtjäna lite pengar så man kan köpa mera/bättre utrustning.

På tal om utrustning så kolla jag lite sådär lätt idag, 2 heltäckande BRA objektiv + kameran = 5700 euro. Som hittat... erhm...  Sååå.... det blir nog att införskaffa billigare å nödvändiga objektiv, å sen vartefter uppdatera samlingen till bättre utrustning. Annars lär de ju ta trehundrasjuttiotolv år innan jag har råd me dom linserna..

Nåja, det ska jag inte grubbla på nu, nu ska jag bara fira me en extra slurk kaffe! :) Få si nudå va de blir av dethär! Tur att man inte har en ekonomisk press på sig iaf! :D

tisdag, april 5

One more day... err.. week!

... Ungefär så länge torde de vara innan firman officiellt e igång nudå.

Det som kanske är mest irriterande (förutom väntan då, ni vet, otålig vädur här.. ), så är att en stor del av allt e lixom "push enter and send"-stadiet. Men jag kan inte riktigt trycka på enter innan allt e klappat å klart.

Dessutom är det fenomenalt mkt på gång och jag borde seriöst skriva ner lite mer funderingar, innan jag glömmer vad jag tänkt på. Sponsorer (mer om detta i ett senare skede, håll ögonen öppna), utlottningar, öppet hus... you name it. STORA planer på gång! ..... Å jag som tänkte börja med en mjukstart.. 

Kom oxå fram till att jag borde ha en sekreterare... höhö ;D Nejmen, alltså, en som gör mina stan-ärenden så inte jag behöver springa dit :D Just nu skulle jag behöva en kalender kombinerat med anteckningsbok, så jag sku få skriva ner mina funderingar, tex på jobbet. Även om jag är fenomenalt glömsk, så har jag lyckats lämna mina funderingar i "öppna tabbar" i hjärnan, så dom finns kvar där ännu bara jag gräver lite ;D ... Ännu..!

Jag borde dessutom gå igenom sådär på riktigt, årets happenings, har nog rätt bra uppskrivet var å när det ska fotas, men vet att jag har nåt icke-hästrelaterat event bort från min lista, å jag kommer inte på vad det var. Tackolov har jag väl klickat i "attending" eller "interested" på eventet på fb, så de e ju bara att kolla va de var därvia.

Vad jag oxå borde införskaffa (ajaj, de här blir dyrt), är en .. laptop.. ! Laptop å extern hårdskiva. Eller åtminstone en laptop. Finns ett par events jag ska på i sommar, eller iaf tänkte åka på, där jag kommer att fara med husbilen, å då kan man sitta å redigera foton i den sen efteråt...

Som sagt, tusen miljoner triljoner saker jag behöver.. Kamera, objektiv, batterier/batterigrepp (behöver jag till både 50D å 7D, å tro mig, dom e inte billiga, int nån av dom.. batterierna ligger väl på 100+ å batterigreppen 200+), ordentlig monopod, filter, laptop, fotoskrivare (så småningom), blixt, ett par reflektors sku inte vara helt tokigt heller..  Men viktigaste e väl nog 7D å objektiv... å batterier... å batterigrepp... åå... å.. Ni ser.. ! (fördelen med batterigrepp e att man kan kast in vanliga AA-batterier, om man int hinner/kan ladda akkuna)

Sen såntdär smått annat, som visitkort.. Jaja, jag vet, de låter så cheesyt, men när man e på tävlingar å folk kommer å frågar å man säger "joo, du hittar dom där å där, eller där å där" så kommer dom ihåg det i 5 minuter. Mkt enklare att kast ett visitkort i handen på dom, så har dom kontaktuppgifter å var dom hittar alla foton sen. Blir oxå att fixa om hela kuvat-sidan, samt laga en fb-sida. Fb-sidan e nog fysiskt fixad redan, dock inte publicerad, förrns jag.. tadaaaa, har fått igång firman officiellt, så jag vet om namnet godkänns... ! Som jag sa, "press enter and send"... Å ja, just de, blir troligen en ny blogg som är relaterad till firman, så denhär förblir min privata. Om jag nu inte kör 2-in-1 å börjar blogga på kuvat-sidan då. Kanske sku va smartare.. ! Å så insta då förstås...

Prislistan e väl någorlunda klar iallafall, bara lite frågetecken angående momsen, å till det behöver jag min FO-nummer, som jag inte har fått ännu. Håhå... ! Ja, å ett par ordentliga jobb-kängor borde jag införskaffa oxå, mina vanliga sommarsievis börjar bli så slut, så jag får ont i tassarna av dom :/ Å jo, brukar ha dom när jag e på tävlingar... Märker redan på jobbet om de e såna dagar då jag går mkt, att fötterna börjar moitta lite.. Dom e inte lika bra som vinterkängorna :S

Känns lite som en ond cirkel alltihop i det här skedet, jag behöver utrustning för att kunna förtjäna mera, å jag behöver förtjäna mera för att kunna skaffa mer utrustning! Håhå ;)

Här e iaf sommarens preliminära lista...

9.4 Dressyr - VH Vasa
10.4 Hoppning - E-pur Seinäjoki
16.4 Dressyr - JPR (regions)
23.4 Hoppning - JPR SPEEDEX CUP 1
1.5 Hoppning - JPR
7.5 Hoppning - Tavast
10.5 Hoppning - EssRy SPEEDEX CUP 2
24.5 Dressyr - EssRy
7.6 Hoppning - EssRy
11.6 Pedersöre Truckmeet
(11.6 Dagens Dubbel - EssRy)
15.6 Hoppning - Åminne SPEEDEX CUP 4 (Bara jag som inte hittar speedex cup 3?)
17-19.6 American Car Meeting - Nykaabi, Matchbox
18.5 Hoppning - Seinäjoki travbana
(29.6-3.7 FinnDerby - Ypäjä)
2.7 Hoppning - Nurk SPEEDEX CUP 5
2.7 Klacken Party - Björn Rosenström
7.7 Norvalla sommarfest - Kaj, Samir & Viktor
10.7 Shettis Cup - Kokkola
17.7 Hoppning - KGR Aluecup 4
29-31.7 Fälttävlan - Nurk
6.8 Hoppning - Ylistaro Lagmästerskap
16.8 Hoppning - EssRy Maskerad
19-21.8 Hoppning - Tuuri FM, ponny sh-mästerskap
25-28.8 Hoppning - Tuuri FM jun, yr, sen

söndag, april 3

Snabbis...!

... Sån rubrik brukar locka många läsare, men ni, kära vänner, borde väl veta vid det här laget att det inte alls handlar om det som folk tror ;)

Näe, de blir ett snabbt inlägg!

Gjorde mitt första officiella inofficiella fotojobb idag ;) Firman e inte officiellt startad ännu, men ett samarbete vi ska ha med Marie, så... eeh.. påbörjades idag?! Heh.. :D

Nåja, även om de va trist väder å så, så blev de en del riktigt kiva foton, så jag e nöjd!

Tycker även jag börjar få lite grej på dehär med redigeringen, visst far de lite väl mkt ibland åt nåt håll, håka att jag hade lite för mkt luminance (eller va tusan de nu heter?) på en av fotona av prince, men ääh.. Gjorde oxå en kul grej, redigeringsprogrammet jag har nu, som jag kör med tillfällit, så kan man se sådär vanligt before/after foton som e brevid varann, men så kan man även "splitta" upp bägge fotona å lägg dom kant i kant... Så jag testa me en bild.. :D


Världens sötaste ponnyrumpa! 

Nå, det andra superduperroliga var att jag var å spontan-red fanttis ikväll... Alltså heppan på bilden då :D Vi körde rätt mkt dressyr, men ja e så himla ringrostig... Alltså det finns i huvu, å man blir riktigt frustrerad då man ser efteråt på film (marie filma mig nämligen), då man vet exakt va man sku måst göra i vilket skede, men då de som kommer int riktigt.. den där kroppskontrollen fattas! 

Fanttis tyckte de va otroligt roligt, hon e så härlig dam, trots sina 23 år, så älskar hon att jobba! Man märker hur glad hon blir, hur roligt hon tycker de e, å kämpar på fast de kan va tungt.. ! Å dom stegen som finns i den ponnyn... Oj ni anar int hur de harmar mig att hon e så gammal redan.. ! Där finns en bra dressyrponny!! 

(Nåja, bara jag får tävla lite på hemmaplan me henne så e jag nöjd!) ;) Jo, det handlar om att få visa upp henne, både för publik och att få bedömning på henne! Men de e iofs rätt lång väg att gå ännu, innan man (erhm, jag då iaf) får fram dom stegen från ryggen! :D 

Och det sista superduperroliga är... Det är nu 2a gången jag rider sen jag började klättra upp å ner i Lilla Röda, å vet ni... Det har tydligen botat min trasiga vrist. Lång rid-vila å sen träna upp den på det viset, har gjort att nu håller den! Inte ens ridningen lyckades få vristen i skick, men klättrandet upp å ner..! Inte det minsta lilla ens känning har jag haft i vristen dessa 2 gånger jag ridit, å jag brukar få de av att bara använda innerskänkeln ordentligt.. Då redan börjar det bränna i benet..! Tror det var 2009 eller 2010 jag skadade vristen, så ... fram tills nu.. ! 

Ah lycka å glädje! Tror dock inte jag har så lycka å glädje i moron när ja ska upp å ner i lilla röda, magmusklerna har nog fått sin rejäla omgång idag ;)