söndag, november 30

Raseriutbrott....

Jag måste verkligen ta djupa andetag nu, för annars kommer pumpen att explodera av det höga blodtrycket.



Snälla du oroliga trafikant. Tycker du det är okej med rattfylla? Tycker du det är rätt med vanliga svensson som bränner på i 200? Tycker du det är okej med yrkeschaufförer som inte har tillräcklig utbildning? Tycker du det är okej med yrkeschaufförer som har tre förarkort, så han kan skita i kör- och vilotidsLAGEN? 

Jag känner nu att dumheten besegrade mig, jag kan inte längre försöka förklara vad denna människa stöder. Han påstår sig veta vad vi protesterar mot, men uppenbarligen vet han ju inte själv ens. Han har bara sett ett gäng lastbilar som står å protesterar. Vi snackar om människor vars jobb ÄR PÅ VÄGEN. Vi snackar om människor som tex jag, som har gått en 140h utbildning om hur man framför ett tungt ekipage på ett säkert sätt. Detta har inte den utländska billiga arbetskraften. Dom har köpt sina intyg på nätet. Hur många timmar har denna oroliga trafikant suttit i skolbänken för sin körutbildning? 30h? Är det ens så många? 

torsdag, november 27

#HärStannarSverige?

Det finns vissa yrken som jag har större respekt för än andra. Några av dessa är tex Poliser, brandkår, ambulans, sjukvårdspersonal, portsare och yrkeschaufförer. (jo portsare e lite spontan yrkesgrupp här, men ja sku fanimej int klara av det jobb dom gör utan att få vansinnesutbrott).

Nu kommer jag att skriva helt utgående ifrån mina egna uppfattningar, notera att jag inte är inom branschen, jag är inte yrkeschaffis, så jag kan ha fel i vissa saker.

Eftersom jag är svenskspråkig så blir det ju rätt naturligt att jag följer med mera vad som händer i sverige, både när det gäller hästar och förstås då chaffisarna.

Många vet inte om vad som pågår på våra finska vägar. Men saker som pågår är personer som kommer från östeuropa, har 3 olika körkort, å förarkort, kör över ett dygn i sträck (bara byter förarkort), ingen vana av vinterväglag, kör med dåligt säkrad last, kör med rekkor i dåligt skick, å förmodligen inget alkolås heller i bilen.

Dessa möter du varje dag. DU som privatbilist.

Lektion idag med min klass som går andra året på Handels- och administrationsprogrammet. 
Jag: Jaha, pojkar och flickor. Ska vi ta och titta på den där rapporten så vi har samma syn på vad som ska stå under alla rubriker?
Elev 1: Nähä, det ska vi inte alls. Du ska förklara för oss vad det där Här stannar Sverige är för något.
Elev 2: Ja tack! Jag har också sett det.
Elev 1: Ja, massor av inlägg på Facebook handlar om det och jag fattar ingenting. Mamma och Pappa undrade igår också. 
Att se minerna på 21 elever när jag förklarar läget och uppkomsten till demonstrationen är fullkomligt oslagbar. Det fanns inte i deras föreställningsvärld att det kunde vara så illa. Ge inte upp nu hörrni! Kämpa på! Stanna kl 12 en kvart. Ni ser, det ger resultat. Svensson vaknar till och de har inte haft en aning. 
Jag tror på er, Sveriges lastbilschaufförer. Ni är mina hjältar!
Det här blev skrivet igår på fb och det är minst lika aktuellt i finland. Det är därför jag är så engagerad i den här frågan, jag vill fanimej inte möta ett sånt ekipage, lika lite som jag vill möta en rattfyllerist. 

Därför går jag nu ut i protest för att stöda dessa som gör det, å idag blir troligtvis mitt första stopp förhoppningsvis!

Det har cirkulerat länkar på en video där polska chaffisar får lära sig hur man rammar personbilar för att säkra sig om att lasten inte skadas. Är detta rätt? ÄR DET?! Är det sån hära du vill möta i din lilla personbil? Jag kan inte nog säga hur arg jag blir över detta.

Det som egentligen fick bägaren att rinna över för svenska yrkeschaffisar, var en makedonsk chaffis som blivit friad i rätten i sundsvall. Makedonien får inte köra i Sverige, så han hade skaffat bulgariskt pass, id å .. ja.. kompetensbeviset talas det inte mkt om. Han har alltså kört med fejkat körkort i sverige, blivit häktad, blivit friad å får nu skadestånd.

Vad betyder det här i princip? Det betyder att du kan printa ut ett egetgjort körkort på datorn, köra i sverige å när polisen stannar dig så säger du "Jag visste inte... ?" å så går du friad, å så får du pengar på köpet! Ironiskt nog var det här den ANDRA makedonska chaffisen.

Nu protesterar Sverige, Norge, Danmark, Finland, Nederländerna och Tyskland mot att detta får pågå, ett problem som inte uppstod igår direkt. Protesten sker genom att varje dag fram till jul, parkera sitt fordon (med hänsyn till trafiksäkerheten) 15 minuter kl 12:00 och kl 00:00.

Därefter ska man fota sitt ekipage, endera utifrån eller inifrån, å tagga med #HärStannarSverige.

Om man vill se bilder, videon å läsa artiklar, går det alldeles utmärkt att söka på den taggen både på nätet, insta, twitter, fb osv, jag ids inte börja lägga in allt här. Då tar det aldrig slut!

Nu ska ja klä på mig, ta mina skyltar å vänta på att en kvinnlig rekkachaffis säger var hon ungefär kommer att befinna sig kl 12, å sen bege mig dit! :)

torsdag, november 20

Pysselbloggen...

..Är här!

Nånej, inte tänker jag börja skriva om enbart pyssel, ja skriver om det som faller mig in ;) Men jag hade faktiskt tänkt presentera alla mina projekt som jag donar med nu :) Jag kan ju inte ha en sak åt gången, utan minst 3 på samma gång ;D Men vissa kräver lite tankeverksamhet/provningar innan jag fortsätter, å då e de trevligt att ha nåt annat att pyssla med sålänge :)

För den som nu råkat missa, så virkar jag rätt mkt på ledig tid (orkar sällan när ja jobbar), å ja tycker de e riktigt roligt. Är inte så mkt för blommor å dukar å sånt, utan försöker virka nåt som jag har nytta av.

Det första jag har jobbat med är en dress åt doggen. Har helt virkat på "fri hand", dvs inget mönster, å därför har det tagit rätt länge, å massor "gör om - gör rätt!" ;) Nu är jag iaf så långt att själva kroppen är klar, håller på klurar på bakbenen. Frambenen är enklare eftersom det är bara att virka runt runt..



Här är då kroppen av hundens dress.




Bakbenstestet. 



Hur jag fantiserade att bakbenen ska se ut.



Här syns frambenen. 




2 tester :)



Detta blir en hästhuva, men projektet är uppdraget rätt långt nu, eftersom jag inte blev nöjd me denna modell. Testar göra likadant som med frambenen på hunddressen, men måste få testat först innan ja fortsätter. 



2 andra tester på olika mönster :)



Min MyBoshi mössa som jag håller på med :) 



Lite material till hästhuvan, efter mkt letande!! Äntligen hitta jag! Pärlbandet hade jag önskat lite större pärlor på, men tog det där som testband :)



Pärlorna va lite svåra att få på bild, men övre raden är lite sådär pärlemoaktiga å dom undre e silvriga.


Ytterligare idag var jag efter stick-garn åt mig, tänkte försöka mig på knähöga sockor :) Tyvärr är jag inte riktigt bra på stickning, tenderar att bli grymt ojämnt, men ja tänkte göra ett försök iaf :) 




Och så en otroligt söt men TJURig ny KOllega på jobbet, mamma är min stora favorit AW. Första kalven ever som kommit rakt fram till mig när jag gått in i kalvningsboxen, utan att varken bli rädd eller att mamma AW blev orolig. AW måste ha pratat gott om mig :))