söndag, juni 29

Salig...!

... WOW!

Har varit på mitt livs första fälttävlanstävlingar vid Nurk. Alltså WOW säger jag bara. Vilka hästar å vilka ryttare! Jag blev ju helt salig!

För det första så såg det så himla roligt ut, dom var tuffa någo fruktansvärt (you got my respect!!), å de va lixom ingen samlad dressyr-galopp där inte, utan de va no... ja huhhu...!

Jag kan inte beskriva hur impad jag blev av alla ryttare å hästar..! Nog har man sett fälttävlan på tv å bilder å  sånt, men det var nog nåt helt annat att se det live...! Sku jag int va så förbannat mesig själv sku jag helt klart överväga de där.. Men jag kommer ju inte ens över ett 30cm hinder ;)

Måste lägga in lite bilder, även om många bilder int e såndär över-hinder-foton, så blev det otrolig action i bilderna ändå! Alltså jag e helt mållös..!

Här e några favoriter, resten finns på kuvat.







Kolla hur högt ovanför marken denhär hästen är..!






torsdag, juni 26

Leidon...

.... Jag har riktigt leidon. Iofs tror jag att jag vet va de e som spökar, men int kommer man ifrån det ändå.

Dessutom sku ja måst börj ta å koll me sjukhuse när jag ska få min kallelse. Det slog mig häromdan att jag hoppas fan int dom väntar på mina blodtrycksmätningar, för ja tänker fanimej int börj äta nå blodtrycksmedicin. De där e lite som att äta värkmedicin, en temporär lösning på ett problem. Istället för att ta reda på varför jag har högt blodtryck (som jag nog VET), så kanske man ska ta å dra å lite andra trådar istället. Konstigt nog är det en å samma sjukdom som orsakar ledstelhet, trötthet, svullna leder, mensbortfall, högt blodtryck... osv osv osv...

Nå hur som helst så börjar de nog som bli lite sådär dags ti börj få nå läkartid. Och jag borde leta fram mina tidigare blodprovsresultat.. De e ett som  jag har lite på villovägar :S

Sitter med blodprovsvaren framför mig, där jag i Sverige sku ha fått medicin. Provena e tagna 23.10.2012, å vad har hänt sen dess? Int ett piss... Så jo, kanske ja sku ta å ring å höra hur länge ja ska vänta ännu...


onsdag, juni 25

Men suck...!

.. Schysst att det är Haukipudas å Kokkolas nationella precis sama helg. Jag blir ju så lycklig.. !

Nåja, jag vet inte om Jenny tänker åka ti Haukipudas bägge dagarna, eller bara en dag, å vilken dag isåfall, det lär väl visa sig, såg att kokkola hade 130 cm klasser båda dagarna, så nog lär ja ju få fota nog..!

Haukipudas var en såndär dag (då när vi var sist) som man fick starta innan tuppen har vaknat ens.. ! Minns inte om det var 4 eller 5 nångång som vi for från stallet.. ! Men trevliga tävlingar hade dom :) Dom har klämt in 7 klasser på en å samma dag, visserligen på 2 banor, men det lär nog bli tidig start ändå..! Å en av dom första gångerna man fick se PSG klass live.. :) Eller om de nu va inter, de minns ja int, men ja sku ha för mig att de va PSG

Angående tömkörningstävlingen, så har jag inte hunnit fundera med ägarna ännu, det blev lixom lite mkt på G här nu igen. Idag ska jag å hjälpa Anni tömköra Prins å se lite hur det fungerar, sen ska väl jenny träna i morronkväll, å sen e de jenni-träningar på fredag. De e nog arma synd att dom kom så hastigt på, men visst, har man egen ponny som e inkörd, ganska enkelt då å veta om man ska fara eller inte.. Frågade nog om tävlingarna ordnas flera gånger, men dom skrev att det beror på deltagarantalet, kanske blir först nästa sommar :S

Kom på ytterligare ett knep med mina gramaner oxå till longreiningen... Eftersom de e såndär.. jaa.. hur ska man säga.. alltså vanligt "tygellås" å de e så knöligt varje gång dom ska sättas fast i bettringarna, så slog de mig igårkväll, att 2a paret inspänningstyglar jag köpte, var ju lite såndär... bättre kvalité om man säger så... Så att spännet går att ta lös/byta ut. Det var orsaken till att jag köpte nya, för spännet gick sönder på första paret inspänningstyglar (bara av att dom föll i golvet vinterntid.. hejja bara!) å inte gick att ta loss..!

Så nu kan jag enkelt ta spännena från inspänningstyglarna å lägg på gramanerna, så slipper jag slita upp dom varje gång, utan bara knäppa fast i bettringarna...! Aaah, gotta love that!

Håhå, fastna på cyberphoto.fi å glo lite, kom på att jag inte kollat priserna där på en kamera.. Visserligen rejält dyrare än på diverse andra ställen... Cyberphoto har lite dåligt utbud på 3200, men kanske den e utgående den oxå... (350 spänn på tex anttila + 18-55 objektiv), billigaste på Cyberphoto var 500 spänn, visserligen med väska å uv-filter å sånt tjafs med.

Sku vara lite intresserad  av just den, eller nån från 5-serien, orsaken är att det finns en wifi-enhet att köpa till för en 50-lapp. De innebär att man kan direkt överföra bilder ti surfplatta (eller telefon, men jag har ju WP), betydligt enklare å se direkt på plats då. Dock stiger ju 5-serien direkt prismässigt...! Ah nu såg jag om 3200 "Utgången modell som inte säljs längre.." Just så...

Nåja.... !

tisdag, juni 24

I cant get no sleep.

... Näpp. Å min dator trögar som om jag sku köra nå program, men de gör jag inte... :S Råkelsdatorn..

Dagen har bestått av fotografering av (en väldigt tråkig!) betessläpp, samt att jag var å lekte lite i ridhuset igen...  Relativt nöjd med dagens bilder, ridhusbilderna blev bättre än väntat...

Dagens favoriter:


Det här fotot fick åka in till fotosidan för bedömning. Har ju inte riktigt rätt utrustning, men blev ändå positivt överraskad..! Gillar stämningen i bilden..! 




Jag börjar tänka på en hästkatalog när jag ser den här bilden, den där grimman till salu... typ. 




Gillar den här extremt.. Vet inte varför, kan inte lägga fingret på det, men ja gilla'rt!



Dagens förmodligen sötaste bild!! Åååh gulle-Elvis. Jag ropa lite på honom, å så titta han på mig, å knäppte av i precis rätt moment! Gulle-Elvis som e hela 18 redan! 

På tal om shettisar så ordnas de ju en tävling som gjord för MIG! Tömkörning å shettis, de e ju precis de ja vill! Har t.o.m hittat en shettis jag sku få tömköra, dock inte diskuterat tävlingsmöjligheterna med ägarna ännu :P Tävlingen är redan 3.7, så det kom lite hastigt inpå :S jag tror att shettisen är inkörd, så de borde egentligen inte vara nåt problem, å det var 2 klasser, så det sku vara rätt enkelt att fara å testa en gång å köra igenom bägge programmen för att se hur det funkar. Sen vad som är kraven för klasserna är en annan fråga.. Ska tex shettisen gå i form i den svårare klassen, så tjää, de kan bli knepigt.. :P 

Jaha, det bedöms tydligen på yleisvaikutelma, ratsukon/valjakon ulkoasu, rotutyyppi liikkeet ja rakenne, ponin soveltuvuus käyttötarkoitukseen och ohjelma. 

Tydligen vaknade tävlingsmänniskan till liv igen...! Höhö ;) Nå om int annat så sku man ju måst fa bara för att visa intresse, så att de ordnas flera gånger...! Keskivaikeaprogrammet i sig var ju inte så svårt, typ 2 ändvolter i trav, en snett igenom me 4-5steg skritt på mitten, å skänkelvikning från medellinjen ut ti spåret.. de va lixom dom svåraste utmaningarna.. ja, å typ ryggning då.. Så nog sku de ju va skoj å testa på nog! :) Men sku som sagt nästan måst fara å provtömköra ponnin den här veckan, för att veta om de sku funka :P 

Nåja, jag ska fundera på det...! Synd att de kom så snabbt inpå bara..! 


söndag, juni 22

Nya äventyr..

...Överlevde helgen tackolov....! Väldigt kul, bästa midsommaren på länge...! Så de där kan nog bli en tradition det ;)

Fick ett infall att jag ville testa Long Reining idag med Faxi, å chansade på att han sku va tillgänglig (alltså att ingen hade varit å rida redan, eller att han sku va ledig idag..), å tjoho, det var han! 

Orsaken till varför jag fick det här infallet just idag, var att jag läste på nätet att härkas, man kan ju använda gramaner!! Int behöver ja köpa nå dyra tömmar eller nå..! Gramanerna blev ju precis lagom längd! Longreining, eller långtygel är lite samma princip som tömkörningen, men man kommer åt hästen på ett helt annat sätt. Man kan välja att gå vid bakdelen, eller som i Faxis fall, gå vid sadelläget...eftersom jag vet att faxi kan vara lite lätt i bakbenen, han sku aldrig sparka nån på illvilja, men vid stressade situationer. Och man använder ingen longergjord heller.. ! 

Nå, att göra öppnor e ingen konst för oss längre, lite knepigt från andra hållet, eftersom man i princip inte byter sida, utan går på samma sida hela tiden. 

Dessutom kan jag använda spöet nu på faxi som pådrivande, eftersom jag inte själv står i farligaste positionen, å de här va ju helt perfa. Betydligt bättre känsla till munnen fick man oxå än vid tömkörningen, eftersom faxi inte riktigt haft det där suget framåt som tex Farbror C hade. 

Och... det som är så jävla bra... Åh ja blir så till mig, över att en häst kan utveckla ett språk å förstående så fort...!! Tar jag me spö-knoppen å trycker faxi på bogen, så går han framåt. Fast det har han ju kunnat förr, men då har ja knuffat honom me handen.. Nu behöver ja bara göra ett lätt tryck på bogen å han vet va han ska..! Sen, ville ja öka skritten, få han bättre framåt, så använde ja spö mot frambenet, alltså nere vid skydden bara... Ville jag ha trav, så tog ja spöet mot magen bara, så börja han trava... !

Det som är lite knepigt ännu med traven är att han tror han ska in på volt när vi börjar trava, så där får vi träna på att springa rakt..! Åh, de här kommer nog att bli super det!! Och det är så otroligt roligt att jobba en häst från marken...! Man får en så annan känsla än när man rider, å man får int alls såndär dålig feelis om de int går som man vill. Som tex när jag försökte från andra sidan idag, å matematiken inte alls gick ihop i faxis huvu, så stod vi bara en stund å fundera... sen tog ett par steg å så stanna vi innan han blev å fundera igen..! Hästar är ju mest van att man går på dennes vänstra sida, så de e klart att de blir lite förvirrande att mittiallt försöka driva på från högra sidan.. ! 

Det här borde jag ha kommit på tidigare, det passar nog faxi betydligt bättre än tömkörning...! 


torsdag, juni 19

Varför gööör ni såhäär?

... Släktforskningen pågår jo.. Så den som har tröttnat på det, kan ju sluta läsa nu ;)

Folk på mitten/slutet av 1800-talet var nog så förbannat fantasilösa så jag... ja, int lönar de ju sig å bli förbannad, för de e nog en aningens försent.

Jag ska ta ett exempel på 4 syskon.

1. Mickel Henriksson Slotte, gift med Helena Johansdotter Skriko.
Barn:

Anna Lisa
Brita Kajsa
Maja Lisa
Johan
Maria Sofia
Lovisa
Henrik
Lovisa
Anders
Helena Mathilda

2. Anna Henriksdotter Slotte, gift med Anders Mattsson Simonsbacka
Barn:

Greta Sofia
Matts Leander
Anders
Johan Henrik
Alexander
Erik

3. Maria Henriksdotter Slotte, gift med Johan Mattsson Apalahti
Barn:

Anna Brita
Johan Henrik
Matts Leander
Maria Sofia
Leander
Anders
Otto
Lena Mathilda
Alexander

4. Brita Magdalena Henriksdotter Slotte, gift med Erik Mattsson Emmes
Barn:

Maria Sofia
Brita Johanna


Summa: 3 kusiner som heter Anders, 3 kusiner som heter Johan, varav 2 heter Johan Henrik, 3 Maria Sofia, 2 Matts Leander, 2 Alexander... osv osv osv

Börjar ni förstå hur jävla helvetiskt svårt det är å håll reda på personerna?! Dom hade seriöst ingen fantasi på den tiden?! Trodde jag hade kommit 2 pers på spåren, dvs hitta deras förfäder på nätet, men sen var det nåt som inte stämde iaf. Tex maka/make eller barn. I mitt fall så är det 2an, Anna Henriksdotter Slotte som ingår i min släkt, alltså rakt nedstigande... eller borde man säga uppåt? Eftersom jag är rakt nedstigande.. ? Och hennes son, Anders (gift med, tadaaa, BRITA JOHANNA Jolkka) är det som fortsätter ledet. Jag blir så trött...

I detta skede har jag 22 familjer, 43 personer (sku ju va betydligt fler om ja sku skriv in syskon å grejs), men jag tror jag borde ... int göra dehär på datorn iaf.. Sku behöva ha en hel vägg där jag kan skriva in, så man sku få lite bättre överblick. Visserligen har ja en tom vägg rakt framför mig, men med ett skrivbord i vägen... Men ja känner att dehär me att göra ett träd på datorn, e nog ingen vidare idé, helvetiskt svårt att få en överblick när de blir lite större...  Får göra såndär som i deckar-filmer, när dom har en tavla me foton på å en massa trådar som går kors om tvärs ;)

Nej nu slurka i mig sista av Stallhagen Delikat, å sen gå å dö i sängen... Behöver komma på nåt knepigt för det här för att kunna lösa det.


Väduren...

.... kastar sig in i allt med eld å lågor å blir väldigt intensiv när den kommer på nånting. Ni har kanske märkt det? ;)

Jag började med släktforskningen igår nästan på fullaste allvar (jag räknar inte det som allvar när jag skrev av boken), och gjorde faktiskt sent igårkväll ett revol... revolutionerande... ? Jösses, för lite kaffe ännu idag... anyhow... fynd!

Riktigt riktigt häftigt fynd...! OM nu all fakta stämmer, vilket jag får anta i detta fall, eftersom jag inte hittat annan fakta ännu (krävs väl kyrkböcker å födelseattester till det) så är jag inte förvånad varför jag aldrig hittar nåt på namnet Allén som skulle anknyta till oss.

*drumroll*

Vi heter egentligen inte Allén!

Nähe? Va heter vi då? Jo, vi heter Abrahamsson. Farmors pappa och mamma  hette Anders Rudolf Abrahamsson och Ingrid Matilda Bärlund, men bägge antog namnet Allén. Och sen tar det lite stopp. Jag hittar Anders föräldrar som hette Anders Edvard Abrahamsson, gift med Ida Abrahamsson (f. Alm).

Och enligt denhär sidan så hittade jag EN Abrahamsson i finland, (vilket e lite lustigt), så troligen kommer ju vår släkt från Sverige då. På ett sätt stämmer det inte riktigt, eller ja, det beror på vem som har flyttat till finland. Det måste vara fammos föräldrar för att det ska kunna stämma.

Nåja, kanske jag kommer vidare om jag börjar leta på fammos syskon, men det är lite surt att jag inte kommer vidare från faffa. Pappa TROR att han heter/hette (mer troligt) Sven Hendriksson, men vi har inget som kan bekräfta det, eftersom det är pappa som även gett den infon till boken.

Fan jag vill ju veta det här...! Jag vill ju veta varför dom har bytt namn, jag vill ju veta vem min farfar var, även om de luktar skumma affärer hela vägen. Nåja, det ska ja väl inte säga med säkerhet, eftersom farmor aldrig gifte sig, utan bara skaffade 2 barn med 2 olika män.

Morsan sa att man sku kuna fråga faster, för hon kanske vet mer än farsan, trots att dom inte har samma pappa.

Annars har jag väl inte hittat nå häftiga fynd i släkten än sålänge, förutom att jag har 8 generationer (rakt) bakåt. Men all den infon hade jag från boken, å sen tar det stopp där. Den släkten kommer från Krombitrakten, så jag förstår ju varför ja gillar krombi ;)

Vad som däremot sku va lite tufft är att byta efternamn ;) Men inte vill jag byta bort Allén heller, det är ändå så unikt :D Och det är inget jag sku göra, förrns jag fått det 100% bekräftat ;)

Gör ju tillika ett träd på MyHeritage så man får en liten överblick å nu glömde jag orsaken till varför jag påbörjade den meningen. Men här e iaf en bild.. Den e ju långt ifrån fullständig..!


onsdag, juni 18

Husforskning...

... Gud om int det är intressant..! Mamma är inte alls intresserad, men bidrar nog med information (de lilla hon minns) om man frågar.

I jeppisgruppen på fb hade någon frågat om husets historia, och en kaveri, Johi, hade taggat mig för att den som frågade skulle få lite mera information. Iom att jag var på FG-Cuppen svarade jag först när jag kom hem, å då hade ju morsan gått å lagt sig, så inte fick ja så mkt info då inte.

Vi har köpebrev på huset från 1922, men mellan 1901 och det så är det helt tyst. Huset lär ska ha varit i en våldsam brand i början av 1920-talet, så det kanske förklarar saken, men helt otroligt att originalritningen finns kvar. Lär inte ska ha funnits mkt kvar sen branden, bara några foton.

Köpebrevshistorien är väldigt råddig, var svårt att få någon röd tråd i det hela. Huset var indelat i 3 olika tomter, 36, 37 å 38, å det är mest info om tomtdel 37 som vi har. Kanske finns det andra släktingar som har infon till del 36 å 38 som ägdes av Maria Strömsholm och en G. Schütt.

Som ägare av ritningen står Johan Lundberg, skulle vara intressant å veta mera om denne. Men jag suger på släktforskning to be honest, å dessutom vet jag ingenting om nånting. Seriöst, jag vet inte vad moffas bröder hette/heter ens.... ! Eller mommos syskon.


Näe, de sku nog faktiskt vara intressant å veta lite mer om släkten, men tror jag först å främst sku måst besöka morföräldrarnas gravar. Jag har ju lite svårt me såntdär, å har inte varit dit sen morfar begravdes. Men kanske de sku gå om jag sku göra det i "forskningssyfte", utan att få en breakdown. Och det vore himla intressant att få reda på mera om dom som bott i huset/ägt huset. Iofs att få reda på allt om alla som bott i det här huset kan bli svårt, många "kommenderingsarbetare" som bott här sålänge Schaumans byggdes. Och morsan pratade om nån Tant Ida, vilket nu påminner mig om att mitt barnrum kallas för "Idas Kammarn". Ja inte är det lätt att hålla reda på alla, morsan pratade även om en tysk, men vet inte om det har nåt å göra med G. Schütt.

Pappas sida är oxå lite intressant, efternamnet är något ovanligt. Det finns en till Allén-familj i jeppis, men vi är inte alls släkt. Pappa kommer dessutom från södra finland, å jag vet nog väääldigt lite om den sidan. Jag vet inte ens vad min farfar hette. Farmor å min faster har oxå flyttat hit upp till ö:botten, när vet jag inte. Farmor lever inte längre, men henne har jag nog träffat iaf. Som sagt, vet väldigt lite om den sidan... !

Härkas va jag blev hooked på dehär, man ska int trigga igång mig. Inte ens ätit frukost ännu å jag sitter å bladar i Finlands Digitala Arkiv, å diverse andra sidor... HUHHU!

-----

Gick ner å intervjua morsan, så nu har man en del namn. Dessutom kom vi på att härkas, vi har ju slotteboken, dvs mormors sida! Hittade Lennart som köpte huset tillsammans med morfar (alltså Lennart är mammas morfar) på nätet och därmed fick jag reda på hans frus namn som mamma bara kom ihåg att är Salonen.

tisdag, juni 17

Im alive...

.. eller nåt sånt.

Funderar på att komma mig iväg till FG-Cuppen, men är i ärlighetens namn riktigt trött. Värsta tiden på dygnet för mig dehär mellan 16 och 19 ungefär... Sen piggnar jag till. Huvudvärk dessutom, men lär ska komma regn inatt.

Orsakerna varför jag inte bloggat på ett par dagar, är för att det har hänt.... INGENTING! Har totalslackat å kollat film dygnen runt. Försökt vila vristerna bara å int gjort ett jota. Verkligen slött jo, men vafan ska man göra lixom? Börjar snart bli betestider vid stallet, ingen action där, inga tävlingar snart nåmer (nåja, nog finns dom väl), å allt e dött å trist. Det ironiska är att ingen film dessutom fallit mig i smaken dessa dagar, förutom en film som jag såg idag. Massor me iiiiii-tjut, gapskratt å gömma sig bakom händerna när pinsamheter dykt upp.

Midsommar inkommande helg, å jag trodde att jag inte hade några planer, men det hade jag visst. Tur att Marie påminde mig om att vi ska på fest till  PGs. Så midsommarn är åtminstone räddad å jag behöver inte känna mig så tragisk. Å andra sidan brukar midsommar innebära helvetisk god mat som morsan lagar. Kommer att bli nöt med nå getost inuti, nypotatis som e dränkt i olja å nå kryddor, sen in i ett foliepaket å så på grillen, samt grillat bröd. Fantastiskt gott. Efterrätt blir grillade uppskurna örfilar med nå vit larjo på (som ja int kommer på va de heter nu, tänker bara på filadelfiaost), å så muskovadosocker å jordgubbar.

Har blivit så köttstrejkare jag, så de e nästan bara nöt som duger åt mig numera, å de ska vara bra gjort. Förstås kommer jag aldrig ihåg om de e ytter eller inner.

På tal om att inte komma ihåg saker å ting, så har jag verkligen funderat på mitt minne. Det är nästan lite skrämmande, dels glömmer jag "nära saker" (som nu festen på midsommar), men oxå har jag helt glömt bort stora delar av mitt liv. Högstadietiden, vad minns jag av det? Lågstadietiden? Satt häromdan å fundera då bror å netti bodde hos oss ett år när dom byggde huset, vad minns jag av det? Jo, när dom ringde från Radio X3m å fråga om jag ville vara med i Jox...

Visserligen var det här sjukdomsåret, men att jag inte minns mera "hemifrån" än så... Det är lite skrämmande.

Nää, nu ska ja sluta flumma å försöka komma mig iväg till FG-Cuppen.... ! Får lite annat att tänka på..!

lördag, juni 14

I did it.. !!

.. Jag orka mig iväg ti J:backa utan att somna.. å ja sitter ännu halv-vaken me ett öga öppet.. ! Sku vara SÅ partysugen, men är SÅ trött.

Anyhow, fick några guldkorn idag, jobbade nog mkt med långa objektivet, även om ja lova mig själv att ja sku använd korta idag. Bwaah, as if.. ! Dessutom så märker jag ju nog sådär innerst inne att jag sku behöva ta steget längre, å faktiskt lära mig slutartider å fan å hans mormor, å så märker man att ett såndär uv-filter/whatever sku ju nog va bra å ha ibland.. Eller nåja, ja vet int va som sku va bra, men som jag just läste på nån sida "ibland kan solen vara en fotografs värsta mardröm" å det har jag väl upplevt flertalet gånger...

Jag fotar ju saker som jag 1) inte kan flytta på, 2) som oftast går väldigt fort, 3) som jag inte får flera än en chans... Så ... do the math. Nåja, idag var det visserligen stillastående fordon (mestadels), men ja kunde inte flytta på dom :P

Å så e jag mkt mer för detaljerna... har jag konstaterat idag.. en hel bil e nästan tråkigt (om de nu int e jänkejärn förstås..) Men jo, detaljerna, moments..



En av favoriterna





Hela bilen var glittrig som taket, men de var himla svårt å få de gröna glittrandet på foto.. Det är ju förstås IMPALA vi pratar om här va ;) Eller Greenpala som den här hette... ! 



Dehär... Det här foto gillar jag!! Sku man lägg nå old-school-whatever-filter på här, ojoj.. 10 poäng av mig.



Skulle inte den röda bilen i bakgrunden stå där, hade jag varit relativt nöjd med denhär bilden.. Okej, ALLT kunde ju tas bort, å sen läggas nån vacker soldnedgång eller nåt i bakgrunden.. men vafan.





Hittade en som färgmässigt hade betydligt bättre/snyggare bilder, men rent tekniskt är nog mina bättre. Dessutom hade karln (?) stått upp när h*n fotat, så... som jag sa...

American Car Meeting..

...@ Juthbacka.

Jepp, dags för Road Rockets årliga utställning, stooora utställning. Vet inte riktigt hur många bilar som kommer numera, men det var stort då redan för några år sen då jag var... Riktigt bra meeting måste jag säga.

Är lite i valet å kvalet om jag ska åka å fota, e ju lite halvslö om man säger så.. Men nog sku det vara en rolig utmaning nog, torde vara lite enklare än å fota lastbilarna...! De e de där när man sen slutar orka sätt sig ner på huk å fota, som de börjar bli lite sämre foton. Bilar ska nog nästan fotas på huk, annars blir de int bra... tycker jag då..




Burnouten sku börja kl 17, å de e väl kanske den som e roligast att fota... ! Sålänge man står framför det brända gummit...

Jaja, får se om ja orkar, nog sku de va kul å kanske ja sku piggna till lite... ! Var vaken så länge igår då ja bara måsta se sista avsnittet av band of brothers, å sen vakna jag relativt tidigt idag... *gääääääsp* ...

torsdag, juni 12

Bitter, tvär å inåtvänd...

... har jag varit ett par dar, men nu känns det lite bättre. Bortsett från att jag är alldeles yr i skåpet :S

Orsaken till att jag varit lite bitter, tvär å inåtvänd, är den icke-existerande sömnen. I senaste inlägget skrev ja ju att jag hade nytt dygnsrytm-schema, å de va dags att sova kl 18. Jo my ass heller. Halv 4 på morgonen gick jag ner å fixade ett par mackor å tog en siradlud. Då hade jag inte somnat ännu.

Igårkväll gick ja å la mig... jaa.. när tusan var det nudå? Nå före 12 iaf, kastade in två magnesium rätt tidigt, å hade sirdaluden i beredskap, men ja lyckades somna inom någorlunda vettig tid tror jag.. Seriöst jag minns inte, men troligtvis mellan halv 12 å 02. Sov till typ halv 10 i morse...

Jävligt när det blir sådär... :S

Fortsätter med vrist-vilandet, men de verkar inte vara sånt som man kan "vila bort", svullnaden har inte gått ner det minsta heller. Men som tur är fick jag en till gratismånad på netflix, så passar på att kolla sånt man inte hittar på andra ställen, som tex 2a säsongen av Orange is the new black ;) Förstår varför karlar gillar den serien... höhö.

Så det ska ja fortsätta med nu. Får se va som händer till helgen, Road Rockets har sin meeting i nkby å orientering vid stallet. Kul att dom tar upp gamla traditioner!

tisdag, juni 10

Rage against...

... the coffeemachine...

När jag läste kalle anka (hell, jag prenumererade t.o.m!) där nångång i början av 1700-talet, så hade dom bandnamns-förslag i en tiding. Ett av namnen var just Rage Against the Coffeemachine. Inte för att jag har det, utan det bara fastnade på hjärnan.. !

Idag blir det kokkelby med mams. Vi ska me svarta saaben på nå service av nån orsak... Det var nåt med nåt emblem eller nåt... Så de blir lite shoppande å äta på pedrinas.. ooomnomnom!

Vristerna e fortfarande svullna där bak, så ska se nu idag då hur det utvecklar sig om det beror på överansträningen från helgen, eller om de hela tiden är såhär, utan att ja märkt det.
Ska dessutom jaga slemlösande nässpray i kokkelby, vet inte om det finns nåt sånt, å ja e inte heller nåt stort fan av nässprayer, men jag börjar bli infernaliskt trött på min snok nu. Igår trodde jag att ja höll på snyta ut hjärnan... ! I fredags på kvällen bröt förkylningen ut litegranna, å det var som om nån sku ha öppnat kran. Nu e de samma visa igen, stockad som fan i ena sidan, så snyter gulgrönt slem.

Kan ju visserligen hända att det är bihåleinflammation, men jag har iaf inte haft ont nånstans å inte har ja haft feber heller, såvitt jag vet.. Tänkte ja testar med nässprayen först, går det inte om får jag väl fara å visa upp det då. Förmodligen säger dom "Ät burana å vila. Det är en långdragen förkylning". No shit? Uppe i 2,5v såhär nu...

Undrar nog när jag ska få kallelsen till läkare, börjar kännas lite sådär lagom pressat, det månatliga har uteblivit 72 dagar nu. Hade ju lixom tänkt jag sku få träffa läkare först, å sen se då vad läkaren tycker å tänker, givetvis ska ja ju ti gyn i nåt skede, meen...

----

Som vanligt hann ja ju inte bli färdig innan vi for, höhö. Vristerna e inte bättre heller, iofs har vi gått möe idag, så de var kanske lite fel dag att se om det blir bättre. Får följa med å se helt enkelt.. Kokkola gick bra, förstås matkoma nu å sjuka (mer än normalt alltså) vrister nu...

Verkar ha fått intressant dygnsrytm oxå. Varannan natt sova 18-08 å varannan natt 02-08. Nu ikväll e de dags för 18-08, å ja håller på somnar redan... ;) Försöker hålla mig vaken me kaffe, men tror nog jag bara pinar mig igenom kaffet å sen blir det snarklådan. Hade ju tänkt åka å fota hoppning ikväll, men njääh.. :/

Fotade vristerna, och jo, väldigt orakade ben  ;) Jag förstår inte riktigt det här, att de för det första är på bägge å för det andra bara på utsidorna... En av orsakerna varför jag inte riktigt tror det har med hälsenan att göra... Lite mindre är de ju på vänstra foten men... Nåja... De lär ju visa sig. Farsan tyckt jag direkt sku åka å visa upp det, men nää, väntar nog å ser... !




Man blir som man umgås....?

... Jag håller på att bli häst?

Nånej, men de e ju lite spännande när dom fysiska felen börjar bli fler å fler, det som har påståtts bara sitta mellan öronen på mig....

Hade gått å lagt mig å efter en stund sku gå på toan när ja höll på trilla omkull när ja steg ner från sängen. Jonej, det i sig är ingen nyhet, så funkar mina vrister efter lite längre vila, men när ja var på toan så noterade jag det som jag inte sett förut... Gallor! Knappast är de nu gallor av samma orsak som hästar får, men det var två svullander mellan fotknölen å hälsenan på utsidan av bägge föttren...  Konstigt sen då om man har lite ont?! Antar att de är är följd av en överansträning, det egentliga vrist-ontet jag brukar ha e mer ... jaa.. runtom hela vristen..

Så nu har dom två "synliga" saker ti funder på vid sjukan om och när ja får kallelse. Läkaren e ju säkert på semester, så jag gissar på hösten nångång.. ("-jag ska se till att du kommer till en bra läkare...")...

Jonej, ja ä änte bitter..

söndag, juni 8

En känsla...

... Eller två... !


Jag har en känsla av att något stort kommer att hända i sommar, något som kommer att betyda väldigt mkt och vara väldigt omvälvande. Men jag vet inte riktigt vad det är, bara att jag varit å nuddat på ämnet. Men som sagt, jag vet inte riktigt vad det blir.. .eller vad det är Men hoppas de sku slå in iaf.. !

Traktorpullingen gick väl helt okej idag, några bra foton, några mindre bra, mkt action iaf. En topp som for, nån som koka över, växlarna som hoppa ur på "vagnen", så alla höll andan när han som körd traktorn stanna.. De betyder alltså att flaket som rörs for med en enorm fart upp mot hytten... men några vikter på..! Sen rasa de bak igen me en sjujävla smäll..

Så det blev en liten ofrivillig break när dom fixa det, kanske en halvtimmas paus..

Sen sku ja måst sola i morron oxå, har fem-före-bränt armen idag, så ja sku måst sola i mön å jämna ut färgen lite. Igår höll ja på bränna mig på... jaa.. mellan nacken å axeln... Hade en såndär slapp boatneck å ett sportlinne under, så jag har tydlig rand av sportlinnet.. just där var huden varit framme.. Är lite fem-före-bondbränna oxå.. Har nå acos sunburn relief, men de blir så jäkla kladdigt... eller inte kladdigt, men de blir som en yta på huden... visserligen svalkar det nog om man riktigt bränt sig, men man blir ju grisrosa oxå..

Den andra känslan jag har är att jag är helvetiskt trött å det blir nog snart läggdags för mig.













lördag, juni 7

Lastbilar är inte min grej...

.... att fota!

Nej verkligen inte, visste int hur jag sku vända å vrida, vilket objektiv, varifrån, när, hur å varför... *ruskar på huvu*... Nej, det ska nog vara action för att jag ska lyckas, fanns en trial show där oxå, å betydligt bättre. 

Försökte bildgoogla på "fotografera lastbilar" i morse, men inte fick jag fram nåt vettigt svar. Sen på vanliga sök, men inte fick jag riktigt nå vettiga tips där heller. Det är riktigt jobbigt med sol å blänkade lastbilar om jag ska var ärlig. Men det hade jag nog förväntat mig å, så de här va nog lite på prövning.. 

Blev lite abrupt avbruten i mitt bloggande, då paps ringd å sa vi sku ti brosan på kaffe. Så nu fick man lite nya foton på bröderna fluff oxå. Fast jäklar de va lite svårt ti hinn me nu, di börj bli så pass stora så de e som full fart hela tiden..! 

Huvudvärk from hell, vet inte om de beror på ett eventuellt lågtryck, saltbrist, vätskebrist... eller va tusan de beror på. Kaffebrist e de int, för härkas om ja inte har sörplat kaffe idag.. 

Nåja, här får ni lite smakprov åtminstone... 


Kenworth



Dom flesta bilarna stod så tätt packade så det här var en av dom få där man fick nåt annat än fronten




Nicke Aldén ha vari å backa me volvo...



Synd på flaggan där på vänstra sidan som flaxa till precis ja knäppt av, stör riktigt myki.. 



Joa Hindrén 


Magnus Hansén är inte rädd om familjelyckan...






fredag, juni 6

Rastlös å dagens goda gärningar...

.... JAG ÄR SÅ RASTLÖS¤&%/(#)%/"% ... men trött. Det eviga dilemmat. Varför kan man int bara vara ena?! Endera rastlös eller trött?!

Nåja, har lite sådär på distans gjort lite dagens goda gärningar idag, bl.a tipsade jag Finlandssvenska Cancergruppen på FB om sakkunnigskötare.fi som jag råkade hitta av en slump. Ibland älskar jag verkligen mina slumpar, Jenny har nångång sagt åt mig (visserligen i hästrelaterade sammahang) hur tusan jag hittar allt möjligt på nätet. På sakkunnigskötare.fi kan du diskutera cancerrelaterade frågor online genom nån form av chatt. Jag har själv inte testat på det, har inget större behov, eller jo, visst finns behoven ibland, men det känns väldigt länge med 45 minuter för några enstaka frågor. Då kanske jag hellre sku välja gruppchat-alternativet dom har. Nåja, får ju se...

Cancer e ju ett ämne jag brinner för, de vet ju många av mina polare, men ibland blir det lite på is. Man jobbar lixom lite i "bakgrunden" så att säga... Spånar på saker i huvudet. Mina tidigare planer har gått i stöpet, var lite rädd för det, inget jag kan påverka tyvärr :/ Handlar om tekniska saker...

Nåja, hamna lite på sidospår här, satt å läst nå About Aries på fejjan å fick mig ett gott skratt. Sen har jag suttit å perkulerat lite på spotify som inte kunnat spela varannan låt pga connection problems bla bla bla my ass.

Kasta iväg ett förslag åt Tanja å, som ja sen ska fundera me Jenny oxå, men de tar vi senare. Får hoppas på att de blir success! Voi perkulator, nu kom det för 2a gången att de "uppstod ett fel med bloggen", fast sen händer inget ändå, så int vet ja va som blev fel. Har varit jäkligt trögt att få laddat bloggen idag å, vet int va jag har för fnurra på nätet. Tror de e bäst jag avslutar dehär nu innan jag slår sönder nåt. Trött, kaffesnål (trots att jag just druckit) å rastlös.

Tänkte dessutom lägga in en statistikbild på HL 2007-2011, men så håka ja att de va en pdf... *facepalm*

Full (d)rulle...!

... blir det i helgen. Iofs blir det knappas full drulle, men man vet ju aldrig.

Kameran kommer att gå varm hela helgen me start på lördag och Lillby. Då är det nämligen Pedersöre Truckmeeting, sen kl 14:00 börjar hoppning vid Stall Åminne och sen lär man ju vara rätt slut efter den dagen. På söndag är det sen Traktorpulling i Forsby.

Nästa helg är det sen Road Rockets jänkkimeeting på Juthbacka...! Har faktiskt några tuffa bilder från tidigare år, måste se om jag hittar dom. Då när kameran ännu toima! Jag har ju lärt mig hädanefter att foldern ska vara väldigt beskrivande (alltså där ja sparar foton), sen både datum och år. Direkt sortera när man flyttar över foton, så det inte lämnar om det är från olika events, å alltid alltid ALLTID tömma kortet före nästa event..! Tog en stund innan jag fatta att ACM06 var från Juthbacka 06, när jag hade en annan mapp som hette ACM09 å var härifrån stan...



Det här blev en såndär ögonblicks-bild som jag var rätt nöjd med. Det gäller att hitta dom där "moments".




Den här tog jag av en mycket enkel orsak ;) Jag hade en Impala ;)




Älskade älskade Vrålis <3  Vad jag saknar den bilen!



Kaj sålänge burnouten ännu gick bra..



...Tills backaxeln for..


...Blir att knuffa bilen då..



Jard



Markus Finell